22 nov. 2010

BURR!!

Nu snöar det och då uttrycker många "BURR!!". Men Burr är också en lek. Jag läste i en bok hur man kunde leka Burr med saker man hittar i naturen. Så jag har förvandlat leken till att passa som mattelek. Exempelvis kan Burr vara till hjälp när man vill att barnen ska lära sig färger. När man har samling med barnen lägger man ut ett antal färger i mitten och så får ett barn vända sig om eller gå ut från rummet. De andra som är kvar bestämmer vilken färg som är Burr (kanske gul). När barnet kommer tillbaka får h*n peka på en färg (kanske blå). De andra säger "blå går bra". Barnet pekar kanske på röd. De andra säger "röd går bra". Så pekar barnet på gul. Då skriker alla andra "Burr". Och så får ett nytt barn gå ut. Med hjälp av leken Burr får barnen upprepning av färgerna. Upprepning är ett bra sätt att lära sig ord och begrepp på.


Laminerade rektanglar med olika färger












Man kan också göra Burr med geometriska former. Jag tänkte att man kunde ha både stora och små former så att man till exempel får säga: "liten cirkel" går bra. Jag valde att ha formerna i samma färg (den lilla cirkel är grå för att färgen i skrivaren tog slut) så att barnen kan koncentrera sig på vad som skiljer de olika formerna åt.

  
Geometriska former

6 kommentarer:

  1. du har verkligen utvecklat ditt arbete o tagit det till en ny nivå!

    SvaraRadera
  2. Tack tack! Vad skulle jag göra utan er?!

    SvaraRadera
  3. Gillar detta, och som sagt ett passande material för fyraåringar. Det ser enkelt och inspirerande ut.

    SvaraRadera
  4. Nu funkade det! för mig med kommentarerna, gött! med i matchen änna.

    SvaraRadera
  5. Bra. att det funkar för dej att kommentera nu Camilla. Gött! Du har ju erfarenhet av fyraåringar oxå så du vet ju vad du pratar om :)

    SvaraRadera