29 dec. 2010

Stressen o pressen

Väntar just nu på att få tillbaka mitt skrivna arbete med kommentarer från min handledare så att jag ska hinna skriva lite innan nyår. Ska åka bort över nyår och känner av pressen rätt mycket. Vill ju så gärna bli klar idag innan jag åker, i alla fall nästan klar. Åh, varför ska det vara så svårt att skriva ibland? Och varför ska det vara så svårt att låta bli att drabbas av stressen....

Vill säga Gott nytt år i alla fall :)

21 dec. 2010

Skrivning på schemat

Igår var en bra dag, fick skrivit mycket. Hoppas att det blir så idag, imorgon och på torsdag också. Ska försöka så att jag inte behöver sätta så mycket med uppsatsen i mellandagarna.Vill heslt vara ledig då, men vem vill inte det? :)

Jag ar jättesvårt att hitta böcker om min metod. Jag har för mig att Joakim sa att jag hade metoden litteraturstudie/litteraturundersökning...har letat och lånat många böcker om metoder och textanalyser men har ännu inte hittat något. Några tips?

Jag har några detaljer kvar på gestaltningen, men det fixar jag efter att uppsatsen är inlämnad. Har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska bygga upp utställningen ännu men när jag pratade med Malin och Julia bestämde jag mig för att vänta tills vi alla är på plats den 3:e januari, så är det lättare att se hur man vill ha det.

15 dec. 2010

Skiss 1 och skiss 2

Efter Lovisas kommentar i förra inlägget har jag gjort en skiss till där mattelekarna är på rad och bloggen är sist. Titta och jämför. Vad tycker du? 
En kompis till mig tyckte att jag kunde ha pallar till de höga podierna så att barn kan ställa sig på de och se ändå. Bra idé tycker jag.


Skiss 1





Skiss 2




1. Masken i asken
Askarna och maskarna på ett högt podie.


2. Matte-memory
Eftersom många av samlingarna på en förskola görs på golvet tänkte jag att en av mina lekar kunde vara på golvet. Jag tänkte ha kuddar eller sittdynor i en ring runt matte-memoryt som marker vart man kan sätta sig ner.

3. BURR
BURR med färger och BURR med geometriska figurer. De inplastade korten ska ligga på ett högt podie.

4. Rörelse-film
En bärbar dator med filmen på och ett par hörlurar. På vilken nivå ska detta podie vara?


5. Bloggen
I skiss 1 är bloggen i mitten, i centrum av alla lekar. I skiss 2 är den sist som avslutning och förklaring till lekarna. Jag tänkte att bloggen kunde stå på ett högt podie (för att det är bekvämt som vuxen att ha det på ett högt podie). 

6. Fånga fisk
Ett bord med fiskar och fiskespö och stolar runt bordet, som bjuder in till att fånga fisk. De tre burkarna ska vara med för att visa att det går att anpassa leken till olika nivåer. Behöver leksakerna vara med? Ex. bollar, klossar, burkar? Utan de så går det ju inte att leka leken fullt ut. Behövs det? Eller räcker det att leken "demonstreras"?



14 dec. 2010

Skriver och läser och skissar

Idag har det gått lite bättre med skrivandet. Läser mycket spännande och bra litteratur. Försöker vifta bort stressen och pressen.

Jag kommer inte på den frivilliga grupphandledningen idag, så lycka till!! :) Känner att jag måste lägga tid och energi på skrivandet. Om ni i gruppen bestämmer någon dag vi ska ses eller något annat vänligen meddela mig detta.

Jag har också en fråga som Hanna väckte till liv. Hon undrade om mina podier ska vara i barn-nivå eftersom lekarna är till för barn. Det kan ju komma barn på utställningen och då skulle det ju vara roligt om de kunde se och leka. Men samtidigt kanske det bli jobbigt för oss vuxna med lekarna på så låg nivå?  
Vad säger ni andra? Jag har tänkt att "Fånga fisk" ska vara på ett bord med stolar till så att man kan sitta vid fiskarna. Och då är det ju anpassat till både barn och vuxna. Men de andra podierna? Kanske ha blandat hög och låga podier?

Skiss på min utställning

Jag har ritat en första skiss på hur jag tänker mig utställningen. Jag tänkte ha grejerna i sammanslutning med en vägg och sätta skärmar så att det blir ett rum. Detta för att skapa avgränsningar som visar min del i den stora utställningen.

1. Masken i asken
Askarna och maskarna på ett högt podie.


2. Matte-memory
Eftersom många av samlingarna på en förskola görs på golvet tänkte jag att en av mina lekar kunde vara på golvet. Jag tänkte ha kuddar eller sittdynor i en ring runt matte-memoryt som marker vart man kan sätta sig ner.

3. BURR
BURR med färger och BURR med geometriska figurer. De inplastade korten ska ligga på ett högt podie.

4. Rörelse-film
En bärbar dator med filmen på och ett par hörlurar. På vilken nivå ska detta podie vara?

5. Bloggen
I mitten, centralt i mitt rum tänkte jag att bloggen kunde stå på ett högt podie (för att det är bekvämt som vuxen att ha det på ett högt podie). 

6. Fånga fisk
Ett bord med fiskar och fiskespö och stolar runt bordet, som bjuder in till att fånga fisk. De tre burkarna ska vara med för att visa att det går att anpassa leken till olika nivåer. Behöver leksakerna vara med? Ex. bollar, klossar, burkar? Utan de så går det ju inte att leka leken fullt ut. Behövs det? Eller räcker det att leken "demonstreras"?






13 dec. 2010

Segt...

...japp det går segt. Det är svårt att börja skriva. Vet inte vilken ände jag ska börja i riktigt...jag skulle vilja ha den där mallen Joakim pratade om. Jag blir så lätt låst när jag inte vet "hur" det ska vara. Mallen hade nog hjälpt mig att få lite ramar på detta. Den som känner för att skriva något uppmuntrande....varsågoda :)

8 dec. 2010

Dolt i burken

Jag har provat och fotograferat "dolt i burken". Precis som "masken i asken" har denna lek som syfte att öva upp hur man kan dela upp olika tal. Det är en lek med subtraktion där barnen ska gissa hur många pärlor som är gömda i burken.
Detta behöver du:
  • En burk
  • Pärlor


Lägg fram fem pärlor.

Visa burken.

Ta de fem pärlorna i din hand. Be barnen blunda.

Du lägger i två pärlor i burken och sätter på locket.

7 dec. 2010

Grupphandledning idag

Så grupphandledning idag. Ser fram emot det men är lite nervös.
Igår fick jag "Fånga fiskar" helt klart. Känns skönt. Det finns några grejer att finjustera men det är bara småsaker :) Jag fick också gjort maskarna till "Masken i asken".

Jag ska arbeta vidare med den andra bloggen i veckan. Den känns inte så klar ännu. Tips mottages tacksamt. http://mattelekar.blogspot.com/

3 dec. 2010

Går upp i limningen!

Idag när jag ska limma fast kardborre på baksidan av de laminerade uppdragen med begrepp (de som ska sitta på baksidan av fiskarna) så märker jag att det är lättare sagt än gjort. Jag har superklister och något annat superlim och det biter inte! Detta hade jag inte räknat med. Pratade med min kille och vi kom på att laminatplast är sån där PP-plast eller något likande och det är väldigt svårt att få något att fästa på det. SUCK! Jag har två lim till som jag ska testa. Det ena är Karlssons (tror inte alls att det kommer funka) och det andra är ett sättlim...(hoppas!)

Någon som har några tips?
Min tanke från grunden var att fästa begreppen på fiskarna med häftmassa men det kändes inte så hållbart. Men om det inte fungerar att limma, ska jag gå tillbaka till idén med häftmassa?

2 dec. 2010

Det börjar ta sig!

Idag har jag fortsatt att slipa på varje lek. Jag jobbar på och försöker hålla uppe tempot.

Jag har kapat muggarna till memoryt så att de har blivit lite mer barnvänliga. Nu fattas bara plastfilm som jag ska fästa runt muggarna så att de blir snyggare och förhoppningsvis mer stabilare.



 



Jag har sammanställt vilka begrepp inom placeringsord som jag har använt mig av i "Fånga fisk" som leken med fiskarna nu heter. Begreppen som leken behandlar är:

  • Framför
  • Bakom
  • Innanför
  • I
  • Inuti
  • Utanför
  • I mitten
  • Under
  • Bredvid
  • Nära


Och jag har delat upp leken i tre nivåer som är:
  • Placeringsord
  • Placeringsord med antal 1-3
  • Placeringsord med antal 1-5 och färger
I varje nivå finns varje begrepp med två gånger.




Nu är alla uppdragen inom nivåerna klara, laminerade och utklippta. Det som fattas är kardborreband på baksidan som ska vara till att fästa de på baksidan av fiskarna. Apropå fiskarna, så ska jag snarast hitta något som jag kan ha på fiskespöt som kan fastna mot magneterna på fiskarna. Jag håller på att prova olika alternativ.


Jag har gjort två maskhus till. Ska göra maskar snart.




Jag har börjat med att skapa en blogg där jag ska samla alla mattelekar jag gör. Det är verkligen bara första utkastet, det är svårt att få det snyggt. Kanske ska använda mig av någon annat än blogger. Några förslag? Helst hade jag velat göra en hemsida och ingen blogg. Ska kolla upp det. Den blogg jag börjat med ser ut såhär just nu: http://mattelekar.blogspot.com/

Om du inte har kolla in justeringarna jag gjort på filmen gå gärna ner till det inlägget och skriv vad du tycker. Tack!

1 dec. 2010

Fortsättning med masken i asken

Jag har fortsatt med "masken i asken" genom att ha köpt små tändsticksaskar som jag har tömt på tändstickor. Man kan ju göra hur många hus (tändsticksaskar) och maskar som helst men till min utställning tänkte jag visa kanske 4 stycken, räcker det?
Jag har inte gjort maskarna ännu för jag har inga pärlor, någon som har några till övers? 
Annars får jag köpa...vill ha runda pärlor, och jag har bara hjärtformade.

Såhär ser mask nummer 6:s och mask nummer 3:s hus ut:


Filmen

Nu har jag förbättrat filmen.



Frågor som ni gärna kan besvara som kommentarer.
  • Är det tydligare nu att jag pausar musiken?
  • Är knappen när jag stänger av och på musiken för ful eller för tydlig?
  • Blev det bättre eller sämre med min röst som säger instruktionerna?
  • Något som jag ytterligare kan förtydliga eller göra bättre?
Tacksam för era kommentarer!